Symptomenchecker
Zoeken op symptomen, klachten, medicatie of pijnbestrijding
Vaak krijgen wij als praktijk de vraag hoe men op internet het beste medische informatie kan opzoeken, welke wetenschappelijk onderbouwd is en in overeenstemming is met de protocollen welke bij de huisarts gelden. Het voordeel van online opzoeken is dat iemand dit in zijn of haar eigen tijd kan doen en hiervoor de praktijk niet hoeft te benaderen. Wel is het aan te raden dit alleen op medisch goed onderbouwde sites te doen om te voorkomen dat adviezen die je krijgt, niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Sinds een paar jaar bestaat de handige site:
Op deze website kan iemand zoeken naar een aandoening of probleem of diegene doet een zogenaamde symptomen checker, waarbij hij of zij middels zoekwoorden over klachten, gezondheidsproblemen, kwalen en vragen over pijnstilling of pijnbestrijding bij bijvoorbeeld artrose, rugpijn, zenuwpijn, hernia ischias of gordelroos bij de juiste medische informatie uitkomt.
Als voorbeeld kun je zoeken op de site www.thuisarts.nl zoeken op: “ Ik heb gordelroos.” Vervolgens krijg je in een handige samenvatting alle belangrijke informatie die het meest van toepassing zijn op een rijtje:
Symptomen in het kort:
- Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid.
- Het zit aan één kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld op de ene helft van uw borstkas.
- U kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Dit helpt tegen de jeuk.
- De oorzaak is het virus dat ook waterpokken geeft.
- Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken.
- Bel de huisarts als u blaasjes heeft bij uw oog, neus of oor.
- Bij erge pijn die lang blijft, krijgt u het medicijn amitriptyline .
Als je dan verder nog informatie over etiologie of beloop wil weten van gordelroos, dan kun je gemakkelijk op deze site naar beneden scrollen en staat hier alle informatie uitgebreid weer gegeven. Je kunt bij deze informatie denken aan incubatietijd, recidieven, besmettelijkheid, duur klachten enz enz.
Een andere handige medische site om te raadplegen door patiënten, alvorens ze contact opnemen met de huisartsenpraktijk is:
Hier staan van veel symptomen de uitleg en het beste beleid en is er een handige symptomenchecker om te raadplegen. Veel klachten zijn namelijk self-limiting en hiervoor volstaat een advies welke op deze site staan. Maar er zijn ook een aantal alarmsymptomen waarbij er JUIST WEL contact moet worden opgenomen en vooral niet moet worden afgewacht. Het is dus een handige tool voor patiënten om erachter te komen of ze met een klacht kunnen wachten of juist contact moeten opnemen. Wij geloven dat als een patiënt middels deze websites op de juiste informatie gewezen wordt, er veel minder onduidelijkheid bestaat voor het handelen bij klachten. Hierdoor hoeven patiënten de praktijk ook veel minder te benaderen of weten zij juist dat ze dit moeten doen en zelfs de spoedlijn kunnen gebruiken als dit op de site wordt geadviseerd.
De site www.moetiknaardedokter.nl werkt als volgt:
Je toetst je geslacht en leeftijd in en op een figuurtje wijs je aan waar je last hebt. Vervolgens wordt de mate van ernst in kaart gebracht en wordt er middels een keuze menu gevraagd naar alarmsymptomen. Als je op een alarmsymptoom met ja antwoord, zal de site je direct adviseren zsm contact met een arts opnemen. Als er geen alarmsymptomen zijn dan adviseert de site om eerst zelfzorg te doen en geeft hiervoor tools.
Voorbeeld: pijn in de rug
Hieronder een voorbeeld bij pijn in de rug bij een vrouw 40-45 jaar zonder alarmsymptomen:
U hoeft niet naar de dokter. Er lijkt voor nu geen reden om contact op te nemen met een arts. Onderstaande adviezen kunnen u verder helpen.
Ons advies
Pijn onder in de rug komt veel voor en kan van zeurende pijn tot zeer hevig zijn. Sommige houdingen of bewegingen geven meer pijn. Rugpijn door overgewicht, stress, zwaar lichamelijk werk of lang stilzitten gaan vanzelf weer over. Wissel regelmatig van houding en neem een warme douche. Fysiotherapie versnelt het herstel niet. Lage rugpijn heeft niet altijd een duidelijke oorzaak. Het is meestal niets ernstig, maar een overbelasting van de rug of een verkeerde beweging kan toch flinke pijn geven. Blijf in beweging ook al heeft u veel last. Als u een pijnstiller wilt nemen is paracetamol een 1e keus. Neem contact op met de huisarts als de pijn langer dan een week aanhoudt of als er nieuwe klachten ontstaan.
Paracetamol advies:
- Oraal / rectaal: 500-1000mg, 4-6 dd. Let op: max. 4g per dag Meer informatie: Pijn onderin de rug
Hoe wilt u verder?
Twijfelt u aan de uitkomst, vindt u het geen bruikbaar advies, voelt u zich ongerust of verergeren uw klachten? Neem dan alsnog contact op met uw huisarts.
U kunt hier het hele gespreksverslag en advies downloaden.